Ons verhaal

Gefascineerd door het leven, vertelt Tall Tales inspirerende verhalen via circusvoorstellingen. Grote en kleine verhalen die ons wereldbeeld bevragen en onderzoeken wat mensen beweegt. Circus is onze taal. Een spannende taal die de verbeelding aanspreekt, grenzen oprekt en op emoties inspeelt. Een taal die vrijwel niemand spreekt, maar iedereen begrijpt. Acrobatiek en objectmanipulatie worden gecombineerd met andere disciplines als theater, dans, wetenschap, filosofie en psychologie. Tall Tales creeërt hiermee grote verhalen op een menselijke schaal, een “circus of life”.

Oprichters
Vanuit hun fascinatie voor circus en menselijke verhalen richtten Harm van der Laan en Maartje Bonarius in 2012 Tall Tales op. Ze leerden elkaar kennen op de circusopleiding van Codarts Rotterdam, waar zij zich specialiseerden in luchtacrobatiek (Maartje) objectmanipulatie (Harm) en partneracrobatiek (duo). Samen vormden ze het langste acrobatenduo ter wereld. Na een vervolgopleiding in Toulouse besloten ze terug te keren naar Nederland om hier het circus als kunstvorm verder te ontwikkelen. Een kunstvorm die in het buitenland al ontzettend populair was, maar het Nederlandse publiek nog niet had gevonden. Gedreven als ze zijn hebben ze zich ontwikkeld tot een gezelschap dat flink pioniert in zowel thuisbasis Rotterdam als in de Nederlandse theaterwereld. Ze maken gelaagde voorstellingen waarin onze menselijkheid op magische wijze wordt bevraagd met humor, spanning en ontroering. Deze producties zijn te zien op podia en festivals in binnen- en buitenland. Sinds 2019 wordt Tall Tales als een van de eerste circusgezelschappen structureel gesubsidieerd door het Fonds Podiumkunsten en de stad Rotterdam.

Tall Tales Studio
Naast de eigen producties zet Tall Tales zich op tal van andere manieren in voor het circusveld. De meest in het oog springende is zonder meer de Tall Tales Studio.  Sinds de oprichting in 2016 functioneert de studio als trainingscentrum voor professionals en er worden er lessen en masterclasses georganiseerd voor professionals en recreanten.  Inmiddels is de Tall Tales Studio uitgegroeid tot nationale circusbroedplaats en is het de thuisbasis van een groot deel van het Nederlandse circusveld.

Producties
Steeds onderzoekt Tall Tales de grenzen van het circusgenre. Zo maakten ze tijdens de pandemie Square 2.1 een volledig virtuele voorstelling, waarbij je een route volgt door je huis. In 2022 maakten Bonarius en van der Laan een gewaagde circusversie van de cultfilm A Clockwork Orange die door het land toerde. Ze vervolgden ondertussen hun eigen artistieke onderzoek naar interdisciplinaire voorstellingen. Samen met een breakdancer en een acrobaat maakten ze het persoonlijke On the Move en ontwikkelden Square Two tot een locatievoorstelling. Hiervóór maakte Tall Tales i.s.m. theatermaker Luc van Esch de voorstellingen Weg (2012), Solo (2013) en Langs (2017) en i.s.m. choreograaf Thomas Falk One of these days (2018). Zelf creeërden ze in 2013 Turbulentie.

Team

Audities en vacatures

Stichting

"Opnieuw bewijst Tall Tales zo dat het kan: een sterk verhaal vertellen door middel van circustheater dat uitdrukkelijk aan de toeschouwer overlaat wat je uit de voorstelling meeneemt."

Theaterkrant over One of These Days